注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

.

.

 
 
 

日志

 
 

英语连词部分语法详解和配套练习  

2012-06-24 09:41:35|  分类: 【英语语法】 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

 

英语连词部分语法详解

        

 

连词在句中的作用是把词与词、短语与短语、句子与句子连接起来。它不能在句中单独作句子成分。

知识点概述

并列连词和从属连词的用法

 

连词是连结单词、短语、从句或句子的虚词, 在句子中不单独作句子成份。

连词按其性质可分为:

1.并列连词   如:and,  or,  but,  for, 等, 连接并列的词与词,短语与短语,句子与句子。

如:Rice and potatoes are common foods.  (词与词)

    Today we can travel by plane.   (短语与短语)

    Many trees lose their leaves in winter, but evergreen trees do not.   ( 句子与句子)

关联连词是一类成对使用的连词

如:both……and……,         not……but…….

  not only……but also……  not only…but… as well

  either……or……         neither……nor……

关联连词必须后接同样的语法结构。

如:Either the windows were opened or the door was opened.

2.从属连词   如:that,  whether, when,  because,  though   等, 用以引导名词性从句和状语从句。

3.从属连词引导的从句不可以被断成一个句子。 如果断开,就错了。

   如:When the alarm clock rang. (不完整)

4. though (although)引导让步状语从句,because 引导原因状语从句, 所以though(although)不能和并列连词but ,because 不能和并列连词 so一起使用。 只能单独使用。

二、复习时需要注意的要点

(1)表示选择关系的连词,连接的双方只取其一。常用连词有or, either...or, otherwise

例如:

1)You can go to Beijing either today or tomorrow

  2)You must get up early or you won’t catch the early bus.

(2)表示转折关系,连接的双方构成对比,意义上有转折。常用连词有but, however, while, only

  例如:

1)  His brother is fond of football while he likes basketball.

2)  You can watch TV, but you must finish your homework first.

(3)表示联合关系,联合的双方是对等的,意义上趋向一致。常用连词有:and, both...and, neither...nor, not only...but also, as well as, together with

  例如:

1)  To study English well, we need both diligence and careful.

2)  That horse is not only the youngest among the five, but also runs the fastest.

(4)表示因果关系,连接的双方,互为因果,或者前因后果,或者前果后因。常用的连词有:for, so, therefore

  例如:

1)  It must have rained, for the ground is wet.

2)  You are in the right, therefore they should support you.

 

 

 

实战演练

一、例题选讲

例1

          he did not know much English,he got out his dictionary and looked up the word.

 

A.

As

B.

For

C.

Since

D.

Because

答案:

A

提示:

for,because和as虽皆可作连词用,表示“因为”,但用法有些区别。for引导的分句总是置于另一分句之后,常常对前一分句加以解释,两个分句之间,总是用逗号分开。because引导的原因状语从句时,往往以why问句,语气比较重,传递的往往是对方未了解的新信息。as引导的原因状语从句时,往往是对方也知道的信息。本句是他拿出词典查,显然,“他知道的英语单词不多”,这是明摆着的事,所以用as最恰当。

例2

          you don't feel well,you'd better stay at home.

 

 

A.

Because

B.

Since/If

 

C.

For

D.

Now

 

答案:

B

 

 

例3

I don’t know          he has received the package.

 

A.

if

B.

when

C.

what

D.

how many

答案:

A

提示:

if表示是否,when不能与现在完成时连用。

例4

Come tomorrow,          I will give it to you.

 

A.

or

B.

and

C.

though

D.

if

答案:

B

提示:

and在此处解释为“那么”,表示递进关系。

例5

The teacher            his students likes football.

 

A.

and

B.

as well as

C.

and also

D.

also

答案:

B

提示:

as well as 连接两个主语用靠前原则。

例6

We were having lunch          some one knocked at the door.

 

A.

as

B.

a soon as

C.

when

D.

while

答案:

C

提示:

when在这里解释“就在那时”

 

 

 

英语连词部分语法专项练习及答案

         

I. 填入适当的连词。

1.       My brother is ill, ________ I have to stay at home.

2.       The film must be very interesting, ________ many people are buying tickets in line.

3.       My computer is new, ________ it is too expensive.

4.       She felt hungry, ________ she didn’t have breakfast.

5.       A customer came in, ________ I stopped my work.

6.       He has a lot of money, ________ he spends little.

7.       Come here early, ________ you can’t see him.

8.       Take some medicine, ________ you will feel better.

9.       There are a lot of stories about the UFOs, _______ no one knows whether they are true or not.

10.   Put on your coat, ________ you will catch cold.

11.   She got a  “C” in English test, ________ she had tried his best.

12.   My little cousin can _________ read ________ write.

13.   Please call me _______ you need my help.

14.   _____you have a few more days’ rest,  you’ll feel better.

15.   _____ my father ______ my mother is a doctor. They are teachers.

16.   I really don’t know ______ it is going to rain or not this afternoon.

17.   You may ______do it yourself ________ leave it to me.

18.   Hurry up, ______ you’ll miss the next bus.

19.   Li Ming was a brave boy, ______ he had one shortcoming.

20.   It’s a fine day, ____ we have a wonderful time.

21.   I don’t know _______ she can speak Russian or not.

22.   We haven’t decided _____ and ______ we shall meet next time.

23.   That’s ______ they didn’t pass the exam.

24.   _______ you are right, _____ he is.

25.   He ______ _____ read the book ______ _______ remembered what he read.

II.选择填空:

1. They are all new, ________ I’m not.

A.  and   B.  but    C .  so    D .  or

2. Is there a letter ______ a postcard ? There’s a letter.

A .  and  B .  or    C .  not    D.  but

3.The old woman can’t read ______ write.

A .  and    B .  or    C .  but   D .  and can

4. ___ my classmates ____ our class teacher was there then.

A .  not only…but also…  B .  both… and…C . Neither… or…  D .  Either…nor…

5. Have one more try, ______ you will not succeed.

A .  and   B .  or    C.  then    D .  but

6. ____ you are ill, you should go to the clinic right now.

A .  For   B.  Though   C.  Until   D.  Since

7. ______ the midnight he waited for his mother.

A.  Till  B.  Since  C.  Until   D.  At

8._____the men drivers ______ the woman driver have been to the village.

A.  Neither…nor…  B.  Both of…and   C.  Either…or…   D.  None of…and…

9.She is the lady _______ helped the old woman yesterday.

A.  whom   B.  which   C.  what   D.  who

10. –Are your father and mother retired? -Well, _____ of them is. ______ of them are at work.

A.  both,  Neither   B.  none,  All  C.  neither,  Both    D.  all,   None

11. _____he felt tired, ____ he still went on working.

A.  Because,  so    B.  Although,  but   C.  / ,  so        D.  Though,  /

12. I’ll offer some bread to Li Ming. Li Ming,_______, may not want it.

A .  but   B .  however    C .  yet    D.  still

13. ___ I looked for my toy, I could not find it.

A.  But   B.  Yet   C.  Because   D.  However

14. I don’t know _______ this evening.

A.  if he will be free   B.  whether he is free  C .  when he is free    D.  when is he free

15. There’s ______ on the moon.

A . no air but water  B. not any air or water C . not any air and water  D. no air or no water 

16. Lucy has seen the film , _______ Lily hasn’t .

  A. and      B. or       C. but      D. so

17. Hurry up , _______ we will miss the trian .

  A. but      B. and      C. or       D. so

18. — I’m going to Hangzhou for a holiday this weekend .

  — _______ you are there , can you buy me some green tea ?

  A. Because      B. While        C. If           D. Though

19. _______ he was out of the room , he turned back and knocked at the teacher’s door again .

  A. Before        B. Since        C. As soon as        D. Until

20. Study hard , _______ you’re sure to have a good result in the exam !

  A. but      B. and      C. for       D. or

21. I’m looking for a babysitter (保姆) . She must be _______ too old _______ too young .

  A. neither ; nor       B. both ; and     C. either ; or     D. not only ; but also

22. Which is bigger , the sun _______ the moon ?

  A. or       B. and      C. but      D. so

23. Why not look up the new word in a dictionary _______ you don’t know it ?

  A. if        B. that      C. though           D. whether

24. _______ all the passengers are here , why don’t we start at once ?

  A. As soon as    B. After     C. Now that      D. When

25. He hurt her _______ badly _______ she had to see a doctor .

  A. too ; that      B. so ; that       C. either ; or     D. too ; to

26. I can’t understand this passage _______ there are no new words in it .

  A. if        B. because       C. though           D. and

III.把下列句子译成英语:(用括号内连词)

1.  虽然天已很晚了,但他仍在写作。

2.  人类没有水和空气就不能活。

3.  他把这件事告诉我前,没有人知道这件事。

4.  如你不赶紧,你就要开会迟到。

5.  他写字不如她仔细。

6.  我们不仅去了北京,也去了哈尔滨。

7.  他准是开玩笑,要不他是疯了。

8.  等他一到我们就去弄点咖啡。

9.  众所周知,金钱不会从树上长出来的。

10. 他什么时候到的,我们大家都不知道。

IV.改错:

(   )1. Not only  May  but also  her sisters  was  asked  to sing  some songs.

         A             B                C           D

(   )2. Bread and butter  in  the shop  are   sold out.

A        B            C      D

(   )3. What  I miss most badly  are  the pleasant  hours  we  spent  together.

        A                    B                C         D

(   )4. Please  let  me know  if  he  will  comes  back tomorrow.

              A           B       C     D

V.句子转换:

1. The boy is too young to go to school.

The boy is ________ young _______ he can’t go to school.

2. I wonder if I will visit her after school.

I wonder ________ to visit her after school.

3. Be brave, and you’ll succeed.

______you are brave, you will succeed.

4. Both Li Hun and his parents are going to visit the flower show.

______ ______ Li Hun ______ _______ his parents are going to visit the flower show.

5. The more you practise speaking, the better your spoken English will be.

_________ you practise speaking more, your spoken English will be better.

6. This shirt is less beautiful than that one.

That shirt is ______ beautiful _______ this one.

7. You didn’t understand it before your father explained it to you.

________your father explained it to you, you didn’t understand it

8. Since you feel so tired, you’d better have a good rest.

________ ______ you feel so tired, you’d better have a good rest.

9. He has lost his bike, so had to buy another one bike.

________he has lost his bike, he had to buy another one.

10.     If you don’t study harder, you will fail in the test.

Study, harder, ______ you will fail in the test.

附加练习

1. I’d like to go shopping with you, _____ I’m too busy today.

A. but    B. and     C. so     D. or

2. I’m different from my twin sister. I love dancing, _____she is interested in reading.

A. so     B. or      C. but    D. and

3. Hold on to your dreams, _____they will come true one day.

A. but    B. and     C. or     D .so

4.-Somebody is waiting outside. He wants to see you.  -_____no one knows I’m here.

A. For    B. And    C. But    D. So

5. I don’t understand the text _____ there are few new words in it.

A. so     B. because  C. if     D. though

6. We didn’t have enough chairs, _____some of the students had to sit on the floor.

  A. but    B. so      C. or     D. and

7. _____Mrs Wilson came into the classroom, all the children welcomed her

  A. Whether   B. As well as   C. If   D. As soon as

9. _____he isn’t rich enough, he often gives away money to some poor children.

  A. Though   B. When   C. Because    D. If

10. _____our football team failed in the match, we tried our best.

  A.AS       B. Though    C. Because

11.-Would you like to play basketball with us?

  -Yes, I’d love to. _____I’m afraid I have no time.

  A. So    B. But    C. Or    D. And

12.It was snowing hard _____ we had to stay at home and watch TV.

  A. that   B. so    .C. but    D. because

13.-It’s a long story, _____you can hardly find any new words in it.

  -Good! _____it will be too hard for children.

  A. so, Then   B. and, Or   C. but, Or   D. though, And

14.Take more exercise, _____you’ll be healthier.

  A. and   B. or   C. but     D. then

15.-You saw the film Harry Potter last night,didn’t you?

  -Yes, _____ I missed the beginning.

  A. and      B. so      C. but     D. then

16.-There are many pictures in the book.

  -Great! _____ it will be hard for young children to read.

  A. and     B. So      C. But    

17. I had invited everybody , ______ only two people came to ma party.

  A. or        B. but      C. and    D. so

18. You’ll do much better ______ you’re more careful with your spelling.

  A. if         B. before   C. although    D. unless

20.This dress still looks pretty on you , ______ it is out of style.

  A. though    B. but    C. since    D. if

21. What should I do ______ I want to be thinner ?

  A. though    B. unless    C. but     D. if

22.-Would you please give this MP3 to Mary ?

   -Sure. I’ll give it to her ______ she come back..

  A. before    B. as soon as    C. till

23. The question is ______ he won’t listen to anyone.

  A. that      B. whether    C. if     D. when

24.-Your picture is wonderful!

  -I worked for 8 hours ______ I finished it.

  A. when     B. before     C. while   D. after

25. Maths is not easy to learn, ______ we must work herder.

  A. but       B. or     C. so     C. and

26. Ted tried his best, ______ he caught up with the others at last.

  A. but      B. or     C. and      D. because

27. He can’t decide which to choose ______ there is no difference between them.

  A. but            B. so      C. because

28. Mr Huang decided to buy that CD player ______ it was expensive.

  A. even though   B. so that   C. because    D. as if

30. A good friend always gives you a helping hand ______ you’re in trouble.

A. when        B. before     C. until    D. though

31. He didn’t know the news _______ his parents told him about it.

  A. when       B. after     C. as soon as     D. until

32. ______ he said he wasn’t hungry at all, he ate a big breakfast.

  A. Unless      B. Because   C. If       D. Though

33. –You watched the fashion show last week, didn’t you?

  - Yes, ______ I missed the beginning.

  A. or       B. so      C. and     D. but

34.I will wait ______ he come back, because I have something to tell him.

  A. until          B. before      C. when

35. Take more exercise, _______ you’ll be healthier.

  A. and     B. or         C. but

36. Woke hard, _______ you will fall behind.

  A. or             B. and      C. so      D. so but

37. There was ______ smoke that they couldn’t see anything clearly.

  A. too       B. too many    C. so much   D. so many

38. The two friends were ______ pleased to see each other that forgot everything.

  A. so        B. too         C. very      D. much

39. He had ______ much work to do that he couldn’t go out.

  A. so     B. much        C. as      D. or

40. Tom has been in the factory ______ he left school.

  A. when      B. since     C. as soon as    D. whether

41. The nurse doesn’t feel well today, ______ she still works very hard.

  A. but       B. and      C. or      D. when

42. ______ my mother ______ my sister watches TV plays these days.

  A. Either, not   B. Both, and   C. Neither, or    D .Neither, nor

43. Lucy knew nothing about it ______ her sister told her.

  A. because    B. until   C. if     D. since

44. I left my umbrella in my room. Could you wait ______ I go back to get it?

  A. when      B. if     C. while   D. before

45. Study hard, ______ you will fall behind the other.

  A. and       B. but     C. or     D. though 

 


参考答案

I、

1.so   2.for   3.besides   4.as   5.so   6.but   7.or   8.and   9.but   10.or

11.though   12.neither, nor   13.if/when   14.if   15.neither, nor   16.whether

17.either, or   18.or   19.though   20.   21.whether   22.   23.why

24.Either,or   25.not only, but also

II、

1.B         2.B         3.B         4.A         5.B         6.D         7.C         8.B         9.D         10.C

11.D        12.B        13.D       14.A       15.B        16. C   17. C   18. B   19. C    20. B   21. A    22. A   23. A   24. C   25. B        26. C

 

III、

1.       Though it was very late, he was still writing. /  It was very late, but he was still

Working.

2.       Men can’t live without air or water.

3.       None knew it until he told me.

4.       Unless you hurry, you’ll be late for the meeting.

5.       He doesn’t write as careful as her.

6.       We went to Beijing and as well as to Haerbin.

7.       He must be making a joke or else he must be mad.

8.       Well get some coffee as soon as he arrives.

9.       Everybody knows that money doesn’t grow on trees.

10.   None knows when he arrived.

IV、

1. C  was改成  were     2. C  are改成  is   3. B  are改成  is    4. D  comes 改成 come

V、

1. so,  that   2. whether    3.  If   4. Not only …..but also…are

5. If   6. more …than   7. Until    8. Now… that   9. Because   10. or

 

附加练习

1---5        ACBCD      6---10        BD  AB

11---25      BBCAC      16---20       BBA  A

21---25      CBABC      26---30       CCA  A

31---35      DDDAA      36---40       ACAAB

41---45      ADBCC   

 

偶然中相遇.有缘不容易.也许天注定.错过多可惜.明知相思苦.寸心难言尽 .金色阳光祝朋友平安快乐!

金色阳光的日志总导航 - 金色阳光 - .金色阳光的日志总导航 - 金色阳光 - .

金色阳光

  代 码 讲 解

金色阳光

  音  画  制  作  室

金色阳光

 日志装饰方法

金色阳光

多种链接导航

金色阳光

  电   脑   技   术

金色阳光

   精  美  边  框

金色阳光.

   多 款 欢 迎 栏

金色阳光

    我的百草园

金色阳光

  喜  庆  灯  笼

金色阳光

  养  生  健  身

金色阳光

 PS制作教程

金色阳光

  Flash 教 程

金色阳光

  精  美  图  片

金色阳光

  结  题  报  告

金色阳光

 高考满分作文

金色阳光

  教  育  教  学

金色阳光

 质 量 分 析

金色阳光

考试加油站

金色阳光

 教 学 总 结

金色阳光

 教 学 计 划

金色阳光

 子 女 教 育

金色阳光

 教 学 资 料

金色阳光

 初 中 试 题

金色阳光

 小 学 试 题

金色阳光

 高 中 试 题

金色阳光

 教 案 学 案

金色阳光

 说 课 反 思

金色阳光

高考作文题
  评论这张
 
阅读(123)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017